کتاب تقویم شیعه تمامی مناسبت های ماه های قمری را تا جزئی ترین مسائل نوشته است. این کتاب برای شناخت مناسبت ها و تاریخ شیعه بسیار مفید و ارزشمند است.
کتاب تقویم شیعه تمامی مناسبت های ماه های قمری را تا جزئی ترین مسائل نوشته است.
این کتاب برای شناخت مناسبت ها و تاریخ شیعه بسیار مفید و ارزشمند است.
در تنظیم کتاب تقویم شیعه نکات زیر در نظر گرفته شده است:
1.تقسیم اصلی کتاب بر اساس ماه های دوازده گانه قمری در 12 بخش است.در هر بخش روزهای هر ماه عنوان اصلی قرار داده شده،و وقایع هر وز با شملره گذاری و عنوان فرعی آورده شده است.
2.در پایان روز های هر ماه،به ذکر وقایعی می پردازیمکه در آن ماه رخ داده ولی روز آن تعیین نشده است.
3.در اکثر ولادت ها و شهادت ها قول های نادر و خلاف مشهور وجود دارد، که ما با انتخاب قول اقوی بقیه اقوال را در ذیل آنها یادآور شدیم.درمواردی مانند شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها که چند روز در سال رسما مطرح است همه ی آنها ذکر می شود.
4.وقایع مذکور در این تقویم از ولادت پیامبر صلی الله علیه و آله تا آغاز غیبت کبری است.
6.در برخی موارد با توجه به اهمیت آنها تفضیل بیشتری داده شده است.
7.در آغاز هر بخش خلاصه ای از وقایع آن ماه و دور نمایی از آنها ذکر شده است.
8.کتاب حاضر تاکنون در قطع وزیری به فارسی و عربی منتشر شده است.طی پنج سال که از چاپ اول کتاب حاضر در سال 1382 می گذرد و بعد از آن شش بار تجدید چاپ شده،مطالبی مناسب برای بخش های مختلف آن جمع آوری شده است.این استدراکات در ترجمه ی عربی در جای خود قرار داده شده،و در چاپ هشتم متن فارسی نیز اضافه گردید و به عنوان ویرلیش دوم کتاب به چاپ رسید.
مشخصات کتاب :
اهداء
آنچه حیات شیعه را با ارزش میکند
سرور و غم در شادی و حزن اهل بیت علیهم السّلام
دوازده ماه در قرآن
روش تنظیم کتاب حاضر
بخش اوّل :محرم الحرام
بخش دوّم: صفر الخیر
بخش سوّم:ربیع الاوّل
بخش چهارم: ربیع الثانی
بخش پنجم: جمادی الاوّل
بخش ششم: جمادی الثانی
بخش هفتم: رجب المرجب
بخش هشتم: شعبان المعظم
فصل نهم: رمضان المبارک
بخش دهم : شوال المکرّم
فصل یازدهم : ذی القعدة الحرام
بخش دوازدهم : ذو الحجة الحرام
در تنظیم کتاب حاضر نکات زیر در نظر گرفته شده است:
1 تقسیم اصلی کتاب بر اساس ماه های دوازده گانه قمری در 12 بخش است. در هر بخش روزهای هر ماه عنوان اصلی قرار داده شده، و وقایع هر روز با شماره گذاری و عنوان فرعی آورده شده است.
2 در پایان روزهای هر ماه، به ذکر وقایعی می پردازیم که در آن ماه رخ داده ولی روز آن تعیین نشده است.
3 در اکثر ولادت ها و شهادتها قولهای نادر و خلاف مشهور وجود دارد، که ما با انتخاب قول اقوی بقیه اقوال را در ذیل آنها یادآور شدیم. در مواردی مانند شهادت حضرت زهرا سلام اللَّه علیها که چند روز در سال رسماً مطرح است همه آنها ذکر می شود.
4 وقایع مذکور در این تقویم از ولادت پیامبر صلّی اللَّه علیه و آله تا آغاز غیبت کبری است.
5 همچنین وقایع تاریخی بسیاری با سند و مدرک وجود دارد، که به خاطر ربط نداشتن به معصومین علیهم السّلام ذکر نشده است.
6 در برخی موارد با توجه به اهمیّت آنها تفصیل بیشتری داده شده است.
7 در آغاز هر بخش خلاصه ای از وقایع آن ماه و دورنمائی از آنها ذکر شده است.
امید است این تقویم، به پیوند زندگی هایمان با اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السّلام تحکیم بیشتری ببخشد، و با تذکر روزهای غم آنان اندوهناک و با یاد روزهای خوش آنان شاد باشیم. در اعتقاد ما لذّت بردن از زندگی این گونه است، و معنادار بودن زندگی جز این نیست.
محرم الحرام :
ماه محرم ماه پر حادثه ای است که اعظم آنها شهادت سیّد الشّهداء علیه السّلام است. در روزهای 1، 2، 3، 4، 6، 7، 8، 9، 10، 11، 12 ، 13، 15، 19، 20، 23، 25، 26، 28 و 29 این ماه وقایعی رخ داده که اکثر آنها مربوط به واقعه کربلاست.
نزدیک شدن امام حسین علیه السّلام به کربلا، ورود حضرت به این سرزمین و نامه برای اهل کوفه، ورود عمر بن سعد به کربلا، فتوای شریح قاضی به قتل امام حسین علیه السّلام و تراکم لشکر یزید، ملاقات امام حسین علیه السّلام با ابن سعد، منع آب از امام حسین علیه السّلام، محاصره خیمه ها در کربلا، آندن امان نامه برای فرزندات امّ البنین سلام اللَّه علیها، درخواست تأخیر جنگ، آمدن لشکر تازه نفس به کربلا، خطابه امام حسین علیه السّلام برای اصحابش، سخنان امام حسین علیه السّلام با اهل بیتش، سخنان زینب کبری سلام اللَّه علیها با امام حسین علیه السّلام، همه اینها مراحلی از واقعه کربلاست که قبل از شهادت امام حسین علیه السّلام در ماه محرم بوقوع پیوسته است.
شهادت سیّد الشّهداء امام حسین علیه السّلام، شهادت قمر بنی هاشم حضرت عباس علیه السّلام، شهادت حضرت علی اکبر علیه السّلام، شهادت قاسم بن حسن علیه السّلام، شهادت باب الحوائج علی اصغر علیه السّلام، شهادت عبداللَّه بن حسن علیه السّلام شهادت حبیب بن مظاهر اسدی و مسلم بن عوسجه، شهادت حر بن یزید ریاحی و جون غلام ابی ذر غفاری، و شهادت اصحاب با وفای امام حسین علیه السّلام، شهادت زوجه وهب به دست غلام شمر، جلوه های بزرگترین پرونده شهادت است که در ماه محرم تحقق یافته است.
آمدن ذوالجناح با یال خونین به خیمه فاطمیات، ماتم و ناله و گریه پردگیان حرم بر سیّد الشّهداء علیه السّلام و اولاد او، غارت اموال از خیام امام حسین علیه السّلام، غارت لباس و زره از بدن مطهر شهدای کربلا، به آتش کشیدن خیمه های آل اللَّه، فرار فاطمیات و علویات در بیابانها، شهادت دختران کوچک در کنار خیمه ها، جدا شدن سرهای مطهر امام حسین علیه السّلام و اهل بیت و اصحاب، وقایعی است که پس از شهادت امام حسین علیه السّلام بوقوع پیوسته، و همه در ماه محرم بوده است.
رأس مطهر امام حسین علیه السّلام در تنور خولی در کوفه، حرکت کاروان اسرا از کربلا، حرکت اهل بیت امام حسین علیه السّلام به سوی کوفه، دفن شهدای کربلا، ورود اهل بیت علیهم السّلام به کوفه، اسرای اهل بیت علیهم السّلام در مجلس ابن زیاد، اسرای اهل بیت علیهم السّلام در زندان کوفه، خبر شهادت امام حسین علیه السّلام در مدینه و شام،
شهادت عبداللَّه بن عفیف، وقایعی است که در ماه محرم کوفه به خود دیده است و سپس اهل بیت علیهم السّلام در شهرهای عراق و شام گردانده شدند و در همین ماه بود که به شام رسیدند.
وقایع دیگری در ماه محرم اتفاق افتاده که برخی قبل و بعضی دیگر بعد از واقعه کربلا بوده است. ماجرای شعب ابی طالب علیه السّلام جنگ ذات الرقاع، اولین جمع آوری زکات، نوشتن صحیفه ملعونه، وفات حذیفه بن یمان قبل از ماجرای کربلا در ماه محرم بوقوع پیوسته است.
قیام مردم مدینه بر علیه یزید پس از شهادت امام حسین علیه السّلام، قتل ابن زیاد، وفات امّ سلمه و ماریه قبطیه دو همسر رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله، شهادت حضرت سجاد علیه السّلام، خروج زید بن علی بن حسین علیه السّلام، کلام عاشورائی امام رضا علیه السّلام، تبعید امام جواد علیه السّلام، وقایعی است که پس از شهادت امام حسین علیه السّلام در ماه محرم اتفاق افتاده و انشاء اللَّه قیام حضرت مهدی نیز در ماه محرم و در روز عاشورا خواهدبود.
اینها خلاصه وقایعی بود که در ماه محرم الحرام رخ داده، که در این بخش به تفصیل آنها خواهیم پرداخت.
مولف : عبدالحسین نیشابوری
ناشر : انتشارات دلیل ما