صفحه اصلیارتباط با مادرباره ما

کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول


خرید کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول. موسسه ایمان ماندگار. انتشارات: مطیع.

به روز شده 1402/12/26

امروز 1 آذر 1403

موجودی: در انبار

  •  خرید کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول. موسسه ایمان ماندگار.  انتشارات:   مطیع.

*

کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول

  • سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس


  • ناشر: مطیع


    سال چاپ: 1400


    تعداد صفحات: 278


    نوع جلد: نرم


    سایز و مدل: رقعی شومیز


    شابک : 9786007107584

    پشتیبان فروش : 09196835373

    • 150,000 تومان

    • لینک خرید : https://www.mazhabbook.ir/خریدکتاب-مواعظ-جلد-1-یک-آیت-الله-حق-شناس-ایمان-ماندگار



    مشخصات کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول

    نام :

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول

    سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس

    مولف ، نویسنده :

    مرحوم آیت الله عبدالکریم حق شناس

    انتشارات، نشر :

    مطیع

    تعداد صفحات / سایز و مدل :

    278 / رقعی شومیز

    شابک :

    9786007107584

    قیمت پشت جلد :

    150,000 تومان


    تگ ها : خرید کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول. موسسه ایمان ماندگار. انتشارات: مطیع. کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول موسسه ایمان ماندگار. کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد اول مطیع. مرحوم آیت الله عبدالکریم حق شناس.


     کتاب پیش رو سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس اس که ایشان در جلسات درس و سخنرانی هایشان مطرح نمودند و به اهتمام  استاد جاودان و موسسه ایمان ماندگار جمع آوری شده است.

    آیت الله میرزا عبدالکریم حق‌شناس (تهرانی) (زادهٔ ۱۲۹۸، تهران - درگذشت ۲ مرداد ۱۳۸۶، تهران) فقیه معلم اخلاق و عارف معاصر شیعه بود.

    تحصیلات :
    عبدالکریم حق‌شناس تحصیلات مقدماتی و ادبیات را نزد محمدرضا تنکابنی و بخشی از معقول را از مهدی آشتیانی و فقه و اصول را در قم نزد سید محمدتقی حجت و سید احمد خوانساری و سید حسین طباطبایی بروجردی فرا گرفت. مدتی نیز از درس فقه و اصول سید روح‌الله خمینی بهره‌مند شد و مراوداتی نیز در بحث اخلاق با وی داشت. او همچنین از شاگردان سید علی حائری و شیخ محمدحسین زاهد و درس عرفان محمدعلی شاه‌آبادی بود.
    حق‌شناس اجازه اجتهاد خود را از افرادی چون سید محمد حجت، شیخ عبدالنبی عراقی و شاه آبادی دریافت کرد و افزون بر زبان عربی به زبان‌های فرانسه و انگلیسی هم مسلط بود.
    عزیمت به تهران :
    در سال ۱۳۷۳ قمری که شیخ محمدحسین زاهد تهرانی معروف به زاهد نفت فروش، در مسجد امین‌الدوله واقع در بازار درگذشت، بنا به درخواست اهل مسجد و محل از آیت‌الله بروجردی، ایشان به عبدالکریم حق‌شناس دستور داد تا برای حل مشکلات دینی و رسیدگی به امور شرعی آن مسجد، به تهران عزیمت کند.
    آیت الله حق‌شناس گفت: «بازگشت به تهران برای من بسیار گران بود، قم برای من محل پیشرفت و ترقی علمی و عملی بود و به هیچ وجه میل آمدن به تهران را نداشتم. روزهای سختی بر او گذشته بود.» وی برای مشورت نزد روح‌الله خمینی می‌رود که از وی می‌شنود: «وظیفه است باید بروید.» می‌پرسد: «شما چرا نمی‌روید؟» که خمینی می‌گوید: «به جدّم قسم اگر گفته بود روح‌الله بیاید، من می‌رفتم.»
    سرانجام حق‌شناس به تهران آمد و تا پایان عمر به تعلیم دروس اخلاق و امور دینی به جوانان، طلاب و کسبه مشغول بود. او مدتی نیز رئیس سپهسالار قدیم (شهید بهشتی فعلی) و مدرسه فیلسوف‌الدوله بود و در آنجا به تدریس مکاسب و کفایه در فقه و اصول و منظومه سبزواری در حکمت مشغول بود.
    درگذشت :
    آیت الله حق‌شناس در سن ۸۸ سالگی درگذشت. پیکرش در ۲ مرداد ۱۳۸۶ به سوی شاه‌عبدالعظیم تشییع و در آنجا به خاک سپرده شد.
    آثار :
    تقریرات فقه مرحوم آیت‌الله حُجت
    تقریرات اصول آیت‌الله خوانساری
    تقریرات فقه و اصول آیت‌الله بروجردی
     «در اوايل دوران درس وتحصيل، به ناراحتي سينه دچار شده بودم، حتي گاه از سينه‎ام خون مي آمد. سل، مرض خطرناك آن دوران بود، و بيماري من احتمال سل داشت، و دكتر و دارو تأثير نمي‎كرد. يك روز تمام ذخيره هاي خود را كه از كار برايم باقي مانده بود، (حقوق، روزي يك ريال مي شد؛ نيمي از آن را خرج و نيم ديگر را ذخيره مي كردم) صدقه دادم. شب هنگام در عالم رؤيا حضرت ولي عصر عجل‎ا... تعالي فرجه را زيارت كردم، و به ايشان التجا بردم. دست مبارك را بر سينه‎ام كشيد، و فرمود: اين مريضي چيزي نيست ، مهم مرض‎هاي اخلاقي آدم است، و اشاره به قلب مي فرمود. بيماري سينه بهبود يافت.
    توصیه های اخلاقی آیت الله حق شناس : 
    عنایت امیرالمونین علی (ع) به مادر آیت الله حق شناس
    از مادر بزرگوارشان به نیکی ياد می کردند، و براي او طلب مغفرت داشتند، و خود را وامدار ايشان می‌دانستند. می‌فرمودند: «مادرم سواد نوشتن و خواندن نداشت؛ اما به خوبی قرآن و مفاتيح را می‌خواند، و حتي آيات مبارکۀ قرآن را در ميان كلمات ديگر تشخيص می‌داد. او اين فهم وشناخت را به خوابي كه از امام امیرالمؤمنین عليه‎السلام ديده بود، مربوط می‌دانست. در آن رؤيا ايشان حضرت وصي (عليه‎الصلوه والسلام) را ديده بود كه به او دو قرص نان می‌دهند. يكي از آن‎ها را شيطان می‌رباید؛ اما او موفق می‌شود كه ديگري را حفظ كرده و بخورد. بعد از اين كه صبح از خواب برخاسته بود، ديگر می‌توانست قرآن را بشناسد، و بخواند.» 
    «اين‎قدر بايد از اين چوب ها بخوري، تا آدم شوي»
    در مورد دقت و مواظبت او در امر تربيت فرزندان می‌فرمودند: «روزي ناظم مدرسه مشق نوشته هاي مرا ديد، عادت من اين بود كه  خطوط مشق‌های مدرسه را، سربالا می‌نوشتم. يعني اول نوشته روي خط بود؛ اما رفته رفته از خط خارج شده و رو به بالا مي رفت. او با تشر به من گفت چرا نردبان درست كرده‎اي؟ دستت را بياور. آن‎وقت با چوب آلبالويي كه به دست داشت، ده بار بر كف دست من زد. دستم ورم كرده بود. ظهر در خانه دست ها را به مادر مرحومه‎ام نشان داده و شكايت كردم، گفتم: مادر ببين دستم مثل نان تافتون شده است. فرمود: اگر ناظم با من محرم بود، دست او را مي بوسيدم، و تشكر مي كردم. اين‎قدر بايد از اين چوب ها بخوري، تا آدم شوي». در مورد پدر نيز يك نمونه مي فرمودند كه: «روزي با برادر بزرگترم در كوچه بازي مي كردم كه پدر رسيد. برادر بزرگ‎تر به يك سو فراركرده و من به يك سو رفتم، پدر آمده بود كه ما را تنبيه كند. آن روزها خانواده هاي نجيب، بازي كردن در كوچه ها را براي بچه ها بد مي دانستند. خاله‎ام مرا نجات داده به آغوش گرفت، و به دفاع از من برخاست، و گفت: نمي گذارم بچه‎ام را تنبيه كنيد.» اين نوع برخورد از نوع تربيت هاي قديمي بوده و امروزه منسوخ شده است؛ اما ايشان از پدر و مادرشان كه اين‎قدر به سرنوشت فرزند خود مي انديشيدند، تقديركرده و مي فرمودند: «زحمات ايشان مايه تربيت ما بود «بعد از فوت پدرشان، مادر همچنان فرزندان خويش را در كفالت داشت؛ اما با وفات مادر-رضوان‎الله عليها- با اين كه عموهاي‎شان در قيد حيات بودند، و ممكن بود همه بچه ها به خانه عموها بروند؛ ولي دايي بزرگ حاج‎ميرزاعلي سود بخش مقدم، پيش‎قدم شده و گفته بود: «از ميان بچه ها كريم به منزل ما بيايد. او فرزند ما باشد.» بدين‎ترتيب دو سه سالي در منزل دايي به سر بردند. در اين دوره به دبيرستان دارالفنون مي رفتند. حاج دايي مي خواست ايشان بعد از دورۀ  درس به بازار برود، به كسب و كار بپردازد، و شايد بعدها با خانواده ايشان پيوندي پيدا كند. رسم روزگار هم همين بود. از آن طرف، دارالفنون هم دانشگاه و هم ادارات دولتي را نويد مي داد؛ راهي كه برادران ايشان بر آن رفتند، و در وزارت امور خارجه به مقامات رسيدند؛ اما تقدير خداي رحيم چيز ديگري مي خواست، و ايشان در اواخر دوره دبيرستان به چيز ديگري دل بسته شده بود.
    سخن شيخ محمدحسين زاهد(ره)  و تغيير سرنوشت شاگرد
    اما اين انقلاب روحي كه ايشان را از جمع فارغ‎التحصيلان دارالفنون جدا و شيفته مسائل معنوي و علوم ديني كرد، چه بود؟ هيچ‎كس از آن اطلاعي ندارد ! اما من به ياد دارم كه خود ايشان فرموده بودند: «من در همان سنين از مادر مرحومه‎ام خوابي ديدم. ايشان در عالم رؤيا دست دراز كرد، و لامپ برق سقف اطاق را با سيم آن كند، و به دست من داد.» لامپ همچنان روشن مانده بود، يك چراغ پرفروغ كه در زندگي ايشان روشنايي يافت؛ و دل اگر روشن شد انسان راه درست وبهتررا مي بيند، و فكر مي كنيم ايشان به دنبال اين خواب، به درك محضر عالم عامل ثقه الاسلام شيخ محمدحسين زاهد موفق مي شوند. مرحوم شيخ محمدحسين زاهد(ره) تحصيلات زيادي نكرده بود؛ اما آن‎چه را كه خوانده بود به‎خوبي مي دانست، و بسيار وارسته و از دنيا گذشته و زاهد بود، و به‎عنوان يك مربي، بسيار كارآمد و موفق به‎حساب مي آمد. شاگردان تربيت شده بسياري داشت كه بعضي از آن‎ها بعدها به مقامات عالي رسيدند. استاد وقتي از اوضاع زندگي ايشان آگاه مي شوند، مي فرمايند: «براي يك مؤمن شايسته نيست كه دست بر سفره ديگران داشته باشد.» اين مقدمه يك تغيير منزل بلكه تغيير سرنوشت بود.
    درخواست حقوق کمتر برای انجام ادای واجبات دین!
    بدين ترتيب از خانه دايي خارج شده و در يكي از حجرات مسجد جامع تهران - در كنار شبستان چهل‎ستون - سكونت مي گزينند. اين‎جا خانه اي مستقل يافته بودند. البته كاري براي گذران حداقل زندگي لازم بود. لذا به دنبال كار برآمدند. در بازار راهي باز مي شود، و ايشان كه رياضيات جديد و زبان فرانسه را به خوبي مي دانست، قبول مي كند كار حساب و كتاب يكي از تجار را به عهده بگيرد. اين شغل در آن روزگار، ميرزائي خوانده مي شد، و اصطلاح حسابداري هنوز در عرف مردم رايج نشده بود. ايشان مي فرمودند: «دفتر حساب دو نوع بود: حساب عادي و حساب دوبل.» ايشان با اين كه حساب دوبل هم بلد بود، و اين حساب پيشرفته‎تر و حقوق آن بيشتر بود، آن را رد كرده و همان حساب ساده را به عهده گرفت. بر سر حقوق ماهانه هم صحبت شد. ايشان از مقدار حقوق مي پرسد. آن‎ها بين20 تا 25 تومان مي گويند، و ايشان پيشنهاد 3 تومان مي دهد، تعجب مي كنند، و مي پرسند چرا؟ مي فرمايند: «من حقوق كمتري مي گيرم تا بتوانم نمازم را سر وقت به‎جا آورم، و بعدازظهر هم بتوانم به درسم برسم.» 
    با این کلام من معالجه شدم !
    ايشان به‎عنوان تأثير تربيت استاد مي فرمودند: «در آن اوايل كه براي تحصيل علوم ديني به محضر استاد رسيده بودم، روزي به ايشان عرض كردم: اين دايي بنده هيچ توجهي به بنده ندارد -مرحوم دايي بنده خيلي متمكن بود - استاد فرمود: چه گفتي بابا جان؟ گفتم: ايشان پولدار است؛ اما توجهي به من ندارد. فرمود: اين توقع، شعبه اي است از محبت دنيا كه در قلب تو رسوخ كرده است، زودزود بايد اين را از قلبت خارج كني، دايي كدام است!؟ بايد بگويي خدا، و از امام زمان صلوات‎ا... و سلامه عليه بخواهي. ایشان بعد از نقل این واقعه اضافه می فرمودند: آقا همان‎طور كه طبيب جسماني معالجه مي كند، طبيب روحاني هم معالجه مي كند. با این کلام من معالجه شده بودم ؛ حالا ببينيد تربيت چه اثري مي بخشد. يك آقا شيخ رضا علمايي بود، و قريب نود سال سن داشت.مرد خوبی بود. مدتی بعد به من رسیده گفت: من رفتم پيش دايي شما و شهريه كلاني براي شما قرار گذاشتم. گفتم: به اجازه چه كسي رفتي؟ - من همان آدم قبلي بودم. اين تأثير درس هاي اخلاقي‎ست كه اين‎جور آدم را عوض مي كند - روز قيامت در حضور پيغمبر صلي‎ا... عليه و آله و سلم گريبان تو را خواهم گرفت. گفت: بابا من رفتم احسان كردم. گفتم: نخير احسان نبود. بايد بروي به دايي من بگويي اگر تو پول مي خواهي، حواله بده به من برای شما بفرستم. اما اگر دايي حواله مي داد، من از کجامي توانستم اين حواله را پرداخت كنم؟ البته روي قوۀ قلب و توجه به مقام مقدس امام زمان اين حرف را زده بودم. گفتم: توبه‎ات اين است كه بايد بروي به دايي بگويي كه ايشان گفت: من پول ضرور ندارم، و اگر تو پول مي خواهي، می توانی به من مراجعه كني. اگر نروي و اين ها را به دايي‎ام نگويي، من از سر تقصير تو نمي گذرم.
    استاد به من گفت تو به جايي مي رسي!
    ايشان در همان یکی دوران اولیه به نزد استاد – شيخ‎ محمد   حسين زاهد - مي روند، و عرضه مي دارند كه من اعمال و رفتار روزانه‎ام را محاسبه و مکتوب کرده و به نزد شما مي آورم كه ملاحظه كنيد، و درست و نادرست آن را معين بفرماييد. مرحوم زاهد مي پذيرد. فردا كه محاسبه اعمال خودشان را به نزد استاد مي برند، هشت صفحۀ یک دفترچه  را پر کرده بود. استاد مي فرمايد: چقدر حرف زدي؟ من وقت ندارم اين مقدار چيز مطالعه كنم. ايشان مي گويند: چشم. روز بعد نوشته هاي محاسبه هاي اعمال ايشان فقط دو صفحه بود. وقتي آن را به استاد نشان مي دهند، مي فرمايد: تو به جايي مي رسي! كسي كه با اراده در يك روز توانسته است اين مقدار از حرف زدن غيرلازم خودش را كم كند، به جايي خواهد رسيد.
    انتخاب استاد در عالم رؤيا / کسی که تا پايان عمر تربيت آقاي حق‎شناس را به‎عهد داشت
    البته بعد از مدتي ايشان از تعليمات اخلاقي آقا شيخ‎محمدحسين زاهد(ره) مستغني مي شوند، و از او درخواست استاد بالاتر مي‎كنند. بعد هم به همراهي اين عالم وارسته يا به تنهايي، به محضر بزرگان علماي تهران مي روند، تا از آن ميان استادي انتخاب كنند.سرانجام مرحوم آيت ا... مير سيد علي حائري (ره) معروف به مفسر را مي يابند.
    مي‎فرمودند: شب قبل از اين كه ما به محضر ايشان برسيم، در عالم رؤيا سيد بزرگواري را به من نشان دادند، كه بر منبري نشسته بود، و او بايستي سمت تربيت مرا به‎عهده بگيرد. فردا وقتي به محضر آيت ا... حائري رسيديم، همان بود كه ديشب ديده بودم، و آن بزرگوار تا پايان عمر خويش( 1313 ش) سمت تربيت آقاي حق‎شناس را به‎عهده داشته -اند .
    در اينجا بازگفتن يك مطلب مهم لازم به نظر مي آيد. ايشان يك روز مطلبي فرمودندكه خيلي مبهم و مجمل بود، و ما جز مفهوم اندكي كه از يك جمله مبهم مي توان فهميد از آن نفهميديم. فرمودند:« در همان دوران جواني، روزي در مسجد جمعه رو به قبله ايستاده و با امام عصر عرضه داشتم كه اگر اين‎طور شدكه شد، وگر‎نه من در قيامت به حضور جد شما شكايت خواهم برد.» جواب داده شد. اما صحبت چه بود، و جواب چه؟ ما ندانستيم. سال ها بعد روزي با مرحوم حاج سيدابوالقاسم نجار سخن بود. او جرياني را نقل كرد؛ مي‎گفت: «روزي به محضر آيت‎ا... حاج ميرزا عبدالعلي تهراني رفته بودم. ورود من مصادف شد با خروج جواني. من كه خدمت جناب ميرزا رسيدم، ايشان آن جوان را نشان داد، و فرمود: اين را مي بيني. او همه آن چه را فردا برای او اتفاق می افتد،وبايد انجام بدهد در خواب مي بيند. آن جوان آن روز آيت‎ا... حق‎شناس بعد بود، و من فكر مي كنم: اين بينايي همان چيزي بود كه ایشان از امام زمان خواسته  بود. 
    مي گفتند: اوائل گاه مسائلي پيش مي آمد كه از هيبت آیت الله حائری استادمان نمي توانستم به نزديك رفته و از او سئوال كنم؛ اما خود ايشان، بدون اين كه من چيزي پرسيده باشم، در ضمن صحبت، جواب سئوال مرا مي فرمود، و مرا از حيرت بيرون مي آورد. به‎ياد دارم چندين بار از ايشان شنيده بودم كه مي فرمودند: شبي كه فرداي آن امام رضوان‎ا... عليه دستگير شده و آن حوادث خونبار پيش آمد (پانزده خرداد سال42) من در عالم رؤيا مرحوم استاد را ديدم كه به اتاق منزل ما در كوچه غريبان آمدند، و در كنار در ورودي نشستند، و اين حديث قدسي را براي من خواندند كه خداي متعال مي فرمايد: ها اناذا يابن آدم مطلعٌ علي احبائي، بعد فرمود: هرچه هست در لغت مُطّلِع است آن را ببين. من از خواب بيدار شده و كتاب لغت نگاه كردم. در لغت معناي اطلاع آمده بود كه يعني مي داند، و قادر بر رفع مشكلات است.
    حضرت ولي عصر عجل‎الله در خواب آیت الله حق شناس / توصیه اخلاقی حضرت ولي عصر به حاج آقا
    ظاهراً حاج آقاي حق‎شناس بعد از دبيرستان همان‎طور كه كار مي كردند، به جديت تمام به تحصيل علوم ديني نيز مشغول بودند، و اين علوم را با علاقه و شدت دنبال می كردند.
    چندین بار از ایشان شنیده شد: «در اوايل دوران درس وتحصيل، به ناراحتي سينه دچار شده بودم، حتي گاه از سينه‎ام خون مي آمد. سل، مرض خطرناك آن دوران بود، و بيماري من احتمال سل داشت، و دكتر و دارو تأثير نمي‎كرد. يك روز تمام ذخيره هاي خود را كه از كار برايم باقي مانده بود، (حقوق، روزي يك ريال مي شد؛ نيمي از آن را خرج و نيم ديگر را ذخيره مي كردم) صدقه دادم. شب هنگام در عالم رؤيا حضرت ولي عصر عجل‎ا... تعالي فرجه را زيارت كردم، و به ايشان التجا بردم. دست مبارك را بر سينه‎ام كشيد، و فرمود: اين مريضي چيزي نيست ، مهم مرض‎هاي اخلاقي آدم است، و اشاره به قلب مي فرمود. بيماري سينه بهبود يافت. بعد كه به خدمت آيت الله مير سيد علي حائري رسيده و جريان را بازگو كردم، اولین بار بود که لبخندی بر لبان ایشان دیده شد.خيلي تشويق فرمود، و اضافه كرد؛ اما مواظب باش كه ناپرهيزي نكني.خربزه وانگور نخوری! این عین همان چیزی بود که حضرت ولی عصر در خواب به من فرموده بودند.
    معجزه برای فرار از سربازی در عصر سیاه رضا خان!
    جريان سربازي پيش مي آيد، ايشان بايستي به سربازي مي رفتند، و اين چيزي نبود كه در آن روزگاران ـ عصر اختناق سیاه رضا خاني ـ كسي به آن رضايت بدهد ، و همه اگر مي توانستند از سربازي فرار مي كردند، هر کس برای فرار بهانه ای می جست.  به همين جهت با كمك بعضي از آشنايان، شناسنامه را تغيير مي دهند، و كريم به عبدالكريم و صفاكيش به حق‎شناس تبديل مي شود ، سن هم ده، دوازده سال يا حتي بيشتر افزايش مي‎يابد؛ لذا تولد ايشان در شناسنامه 1285 شمسي مي‎باشد، و بااين مقدمه و عنايتي كه همراهي كرد، مسئله سربازي حل شد 
    می فرمودند: به محل آزمایشات پزشگی ارتش رفته بود -م تا تکلیف سربازیم مشخص شود. وقتی از پله های آن بالا می رفتم، قلبم به سرعت به تپیدن در آمده بود. پیش خودم می گفتم :من که نمی ترسم پس چرا قلب این چنین به تپش در آمده است!؟در محل معاینه، پزشگان ارتش قلبم را معاینه کردند. معاینه کننده به دیگری گفت: زودتر معافیت این را بنویس برود. دیگری علت سوال کرد:آخر چرا؟ او گفت : این جوان دو روز بیشتر زنده نیست. در هر صورت معافیت صادر شد ، ومن بیرون آمدم. پائین پله ها ضربان قلب به حال عادی باز گشت.
    آيت الله حق‎شناس با نهايت علاقه و عشق به درس و بحث ادامه مي‎دادند، و چنان‎كه گفتيم: در كنار درس كار نيز مي كردند. معالم را نزد آيت الله شاه‎آبادي تعليم مي گيرند. يك هم‎درس باهوش به نام شيخ حسن قهرماني داشتند كه آن‎قدر با استعداد بود كه مرحوم آقای شاه ‎آبادي   فرموده بود: خود من با شما مباحثه مي كنم. از همان دوراني كه شرح لمعه مي خواندند، يك هم‎بحث و درس با استعداد و خوب ديگر پيدا مي كنند به نام ميرزا ابوالقاسم گرجي، كه درس را ادامه مي دهد، و به نجف مي رود، و به مقام اجتهاد مي‎رسد؛ اما بعد ها به دلايلي به دانشگاه رفته و با نام دكتر ابوالقاسم گرجي استاد ممتاز دانشگاه مي‎شوند. ما ذكر خير اين هم‎درس را مكرر از زبان آقاي حق‎شناس شنيده بوديم. مکرر می فرمودند:این هم مباحثه  به استاد لمعه  می گفت من شب به خدمت شما می آیم ،وشمادلایل  ومستندات نظریه های فقهی موجود در لمعه را بگوئید من می خواهم اعمال نظر واجتهاد کنم!
     نامي از استاد لمعه، و قوانين ايشان نمي دانيم، و تنها از ايشان شنيده بوديم، بخشي از لمعه را نزد آيت... حاج ميرزا عبدالعلي تهراني(ره) خوانده‎اند؛ اما در سطوح عاليه رسائل و مكاسب و كفايه ايشان يك استاد بزرگ داشته اند كه او را نمي شناسيم، و خود، نام او را نبرده‎اند. آیا این استادمرحوم آیت الله شیخ محمد حسین تنکابنی نبوده است که نام او را به طرق دیگری در جمع اساتید ایشان شنیده ایم، ویا کس دیگری است،نمیدانیم!وچرا این نام را ایشان پنهان داشته اند؟ نمیدانیم. يك استاد ديگر اين دوره، مرحوم آيت ا... حاج شيخ محمدرضا تنكابني (ره )  بود كه دانشمندي وارسته و بزرگ محسوب مي‎شد، و افتخار شاگردي آخوند ملا محمدكاظم خراساني(ره) را داشت. در همين دوران دوباره به محضر آيت الله شاه‎آبادي(ره) مشرف مي شوند، و بخشي از كفايه را از درس آن عالم بزرگ مي آموزند.از چگونگی این درس اصلا خبر نداریم. اما وقتي تدريس منظومه به محضر آيت الله شاه‎آبادي پيشنهاد شده بود، ايشان فرموده بود: من وقت ندارم؛ لذا قرار شد در ضمن راه از مسجد به منزل، درس گفته شود. وقتي از مسجد بيرون مي آمدند، درس شروع مي شد، و آيت ا... شاه‎آبادي شعر منظومه را از بر مي خو ا -ند ، و توضيح و شرح مي فرمود.
    من ديده بودم كه ايشان مقايسه مي كردند درس كفايه آيت ا... تنكابني و آيت الله شاه‎آبادي را، و درس آيت الله شاه‎آبادي را ترجيح مي دادند. در همين دوران به درس يك استاد بزرگ ديگر نايل مي شوند، آيت الله شيخ ابراهيم امامزاده زيدي (ره) كه مردي عارف و اخلاقي بود، و محضر  درس آخوند ملا حسينقلي همداني(ره)، استاد درجۀ اول اخلا -قي  نجف را درك كرده و ملا واهل كمال بود.
    توسل به حضرت ولي عصر عجل‎الله برای ادامه تحصیل 
    مي‎فرمودند: «من براي آينده تحصيل به حضرت ولي عصر عجل‎الله فرجه الشريف متوسل شدم، در خواب، ايشان را زيارت كردم. آن حضرت در همان عالم رؤيا كمر مرا گرفتند، و در نجف به زمين گذاشتند؛ اما از بس هوا گرم بود، عرض كردم سوختم، سوختم. باز كمر مرا گرفتند، در وسط مدرسه دارالشفا قم به زمين نهادند. آن جا را موافق يافتم.» بعد ها وقتي به قم رفته بودند، در مدرسه «دارالشفا» كه متصل به مدرسه فيضيه است حجره پيدا كرده بودند. متصدي حجره ها مرحوم شهيد صدوقي بود، كليد همان حجره اي را به من داد كه در عالم خواب به من داده شده بود.
    نقل مي كردند: «در این مدرسه يك‎سال همراه كسي در حجره بودم كه او از بيداري قبل از اذان صبح امتناع داشت، و به من اجازه نمی داد ساعت را قبل از اذان كوك كنم. چاره اي نداشتم، آزار هم‎حجره جائز نبود. تمام آن يك‎سال، نماز شبم را در طول روز قضا خواندم. در نتيجه اين صبرواستقامت، سال آينده خداوند توفيق عنايت فرمود، با امام رضوان‎الله عليه هم‎حجره شدم كه اين يك خوشبختی بود. 
    آن‎روز حوزه علميه قم، در سال هاي بعد از وفات بنيان گذار خويش آيت الله العظمی حاج شيخ عبدالكريم حائري رضوان‎الله عليه به سر مي برد. زعماي حوزه عبارت بودند از آيت الله حجت(ره)، آيت الله سيد محمد تقي خوانساري(ره) و آيت الله سيد صدرالدين صدر(ره)، و چون هيچ‎كدام مرجعيت عام نداشتند، با كمك يكديگر حوزه را اداره مي كردند. آن‎ها مردان بزرگي بودند، بسيار بي‎هوي و تارك حشمت و جاه، و از نظر دانش بلندمرتبه؛ آيت ا... حق‎شناس به درس فقه آيت الله حجت(ره) مي روند كه تمام اين دوره درس را نوشته‎اند، و اين تقريرات؛ جزو نوشته هاي ايشان باقي است. در درس اصول هم به محضر آيت الله خوانساري (ره)  حاضر مي‎شوند، و يك دوره تقريرات اين درس هم هنوز باقي مانده است.
    اگر مي دانستم تو شاگرد آقاي شاه‎آبادي هستي، امتحانت  نمي كردم!
    من خودم از ايشان شنيدم كه به درس خارج مكاسب آيت الله خوانساري نيز حضور يافته‎اند. در اوان ورود به قم، به محضر امام خميني -رضوان‎الله عليه- مي رسند، و از ايشان اجازه ورود به درس فلسفه‎شان:اسفار  را مي خواهند. مي گفتند: همين‎طور كه حركت مي‎كرديم، امام يك آجر از روي زمين برداشت، و فرمود: ماهيت اين چيست؟ من عرض كردم: ماهيت اين آجريت آن است. بعد از چند سئوال ديگر فرمود: پيش چه كسي درس خوانده اي ؟ من عرض كردم: آيت ا... شاه‎آبادي، فرمود: اگر مي دانستم تو شاگرد آقاي شاه‎آبادي هستي، امتحانت  نمي كردم.
    در آن سال ها هنوز آيت ا... العظمي بروجردي رضوان‎ا... عليه در بروجرد به سر مي بردند، و به قم نيامده بودند. البته فضلاي قم، ايشان را مي شناختند، و قدر و ارزش علمي ايشان را مي دانستند. لذا گروهي از اين فضلا تابستان ها به بروجرد مي رفتند تا از محضر ايشان استفاده كنند. آيت الله حق‎شناس وآيت الله سلطاني و نيز استاد شهيد مطهري از اين گروه بودند. در سال 1323 شمسي آيت الله العظمي بروجردي(ره) به درخواست و اصرار مكرر علما بزرگ و فضلاي قم، بعد از سفر براي معالجه در تهران، به قم وارد شده و براي زعامت حوزه و عهده‎داري مرجعيت، در آن شهرسكونت مي كنند.
    حاج آقاي حق‎شناس مي فرمودند: «من شب خواب ديدم كه همه علماي بزرگ در صحن اتابكي حرم حضرت معصومه سلام‎ا... عليها جمع هستند. تمام اطراف اين صحن دور تا دور، از علما پر بود. آقاي بروجردي از يكي از در هاي صحن وارد شدند. همه علما به احترام ايشان قيام كردند، و ايشان از ابتداي در ورودي به تعارف و احترام به علماي حاضر پرداختند، و من ديدم ايشان كوله پشتي باربران را بر دوش دارند، و همين‎طور كه در برابر آقايان علما كه در آن جا حاضرند، احترام و كرنش مي كنند، كوله پشتي بالا و پايين مي رود. فردا به محضر ايشان رفتم، و خواب را عرضه داشتم، فرمود: اين بار شريعت است كه به دوش من نهاده شده است. اميدوارم آن را به سلامت به دست صاحبش برسانم. 
    کسی که توانست تشنگي هاي معنوي ايشان را سيراب كند
    ايشان به تمام آرزوي خودش رسيده بودند ، و در وجود آيت الله بروجردي(ره) استادي را يافته بودند، كه جامع همه‎چيز بود، و هم مي‎توانست تشنگي هاي معنوي ايشان را سيراب كند، و هم نياز هاي علمي او را برآورد. حضور آيت الله بروجردي در قم حوزه اي نوين بنياد نهاد. علم و دانش نضج تازه يافت، و تحقيق در رجال و حديث و فقه واصول  ،علاوه بر این ها درس تفسيرحتی معقول، همراه با عشق و شور به درس خواندن در اين حوزه تازه پا به راه افتاد. آيت الله حق ‎شناس درتمام درس هاي فقه و اصول استاد خويش آيت الله بروجردي  شرکت کرد، وهمه را نوشت، و امروز اين تقريرات در شمار ميراث علمي ايشان باقي است.
    آن‎قدر درس خواندند، و مطالعه كردند که دچار خونريزي بيني شدند!
    آيت‎الله حق‎شناس آن‎قدر درس مي خواندند، و مطالعه مي كردند كه طبق فرموده خودشان بارها گرفتار خونريزي بيني شده بودند، و در نهايت در امتحانات دروس آيت ا... بروجردي(ره)به شاگرد اولي مي رسند. ثمره زحمات ايشان اجتهاد مطلق در علوم ديني بود كه مرتبتي بسيار بلند است، ايشان از پنج تن از بزرگان اساتيد حوزه اجازه اجتهاد دريافت كردند كه از آن جمله مي توان به اجازه آيت الله‎العظمي حاج شيخ عبدالنبي عراقي(ره) و آيت الله حاج سيد احمد زنجاني(ره) اشاره كرد. ايشان دردهه چهل، سفري چند ماهه به عتبات عاليات داشتند. دراين سفر مرحوم آيت الله خويي به ديدن ايشان مي آيند. محل ملاقات، منزل اخوان مرعشي(رهما)بود كه از دوستان ايشان و فضلاي نامدار نجف بودند؛ از قبل قرار بحثي نهاده شده بود. دوشب، هرشب، حدود سه ربع ساعت بحث بر سر طهارت يا نجاست اهل كتاب به ميان آمد. 
    آيت الله خويي خطاب به آقای حق‎شناس : «در اجتهاد ايشان ترديدي نيست.» 
    يكي از دوستان ايشان كه در اين سفر همراه بود، نقل مي كرد، همين كه آيت الله خويي بر زمين نشستند، به تعارفات مرسوم پرداختند؛ اما هنوز تعارفات ايشان تمام نشده بود كه آقای حق‎شناس همانطور که طبق معمول چشم بر زمین انداخته بود، بحث را شروع كرد، و چنان به جد بحث مي كرد كه آيت الله العظمی خويي سراپا گوش شده بود. بحث كه تمام شد، تازه، مجلس، دوستانه شد، و تعارفات به راه افتاد، و بعد آقای خويي فرموده بودند: «در اجتهاد ايشان ترديدي نيست.» 
     شريك بحثي در قم داشتند به نام ميرزا حسين نظرلوئي تبريزي(ره) كه از افاضل تلامذه مرحوم آيت الله حجت(ره) و داماد مرحوم آيت الله قزويني(ره) بوده و به فضل و تقوا موصوف بود، ايشان علاقه تام و ارادت كاملي به وي داشت. هم‎بحث ديگر ايشان در درس ها آيت الله حاج شيخ علي پناه اشتهاردي(ره)، استاد فقه و اصول و كلام و معلم اخلاق حوزه علميه بود.
    شب بيست يكم محرم سال 1373 قمري مطابق با سال 1331 شمسي شيخ‎محمدحسين زاهد به لقاء الهي رفت. ايشان وصيت كرده بود كه براي اداره و امامت نماز مسجدشان، آيت ا... حق‎شناس را دعوت كنند، و فرموده بود كه: «ايشان علما و عملا از من جلوتر است.» بزرگان محل و سرشناسان اهل مسجد به قم مي روند، و به محضر آيت ا... بروجردي (ره)  مي‎رسند، و از ايشان درخواست مي كنند كه حاج آقاي حق‎شناس را براي امامت مسجد امين‎الدوله كه در كوچه چهل تن بازار تهران واقع بود، مأمور كنند. آيت الله بروجردي طبق نقل كساني كه در اين جمع به محضرشان رفته بودند، فرمودند : «شما فكر نكنيد، يك طلبه است كه به تهران مي آيد، شما مرا به همراه خود به تهران مي بريد.»
    آيت ا... حق‎شناس مي فرمودند: «بازگشت به تهران براي من بسيار گران بود. قم براي من، محل پيشرفت و ترقي علمي و عملي بود و به هيچ وجه ميل به آمدن به تهران را نداشتم.» روزهاي سختي بر ايشان گذشته بود. به مشورت با امام رضوان‎ا... عليه مي روند، ايشان مي فرمايند: «وظيفه است، بايد برويد.» عرض مي كنند: «شما چرا نمي رويد؟» ايشان مي فرمايند: «به جدم قسم اگر گفته بودند: روح ‎الله بيايد، من مي رفتم. »  
    ايشان به هر نحو بود، به تهران مي آيند. تأييد جدي مرحوم آيت الله بروجردي(ره) براي ايشان، شأن و شخصيت مقبولی ايجاد مي كند. مردم و شاگردان مرحوم آقاي زاهد(ره) به ايشان روي مي آورند. طلاب تهران براي دروس حوزوي به نزد ايشان مي آيند.
    آن‎وقت كه بنده به محضر ايشان مشرف شدم، از روز ايشان چيزي مطلع نشدم؛ اما عصرها يك درس خارج فقه براي طلاب داشتند، و شب هاي شنبه، دوشنبه و چهارشنبه براي مردم صحبت مي كردند، در اين دروس عمومي، احكام شرعي و تفسير و اخلاق گفته مي شد. براي ما كه جوان بوديم، آن چه ايشان مي فرمود، حكم آب حيات داشت، و اگر يك شب به دليلي مواعظ ايشان تعطيل مي شد، مثل ماهي از آب بيرون افتاده، شده بوديم. در اوايل جواني دستور يافته بودند كه به عنوان بخشي ازراه و رسم سلوك، سه كار را به هيچ وجه رها نكنند: «نماز جماعت واول وقت ، نماز شب و درس و بحث. »
    ما در ضمن درس هاي ايشان اشاره اي به اين جريان يافته‎ايم، كه براي شما مي آوريم. البته ايشان درنقل واقعه كوشيده اند كه معلوم نباشد از چه كسي سخن به ميان مي آيد. بيان خود ايشان اين است: «يك وقتي بنده مشرف شدم حضرت عبدالعظيم - عليه‎السلام - در آن اوايل آمدنم به مسجد بود. از اول بنايم اين بود كه نمازم در اول وقت و به جماعت باشد. همه جماعت ها خوانده شده بود. فقط جماعتي كه باقي مانده بود، نماز آيت ا... شيخ محمد تقي بافقي(ره) بود - كه آن خبيث لامذهب(رضاخان)  آن‎قدر به‎صورت ايشان زده بود كه صورت خرد شده بود - ما كه نشسته بوديم، فرمود: «براي چه نشسته‎ايد؟» گفتم: «ما نشسته‎ايم كه نماز را با شما بخوانيم.» گفت: «نماز من جبیره اي است سه ربع طول مي كشد!» ما گفتيم: «يك ساعت هم طول بكشد ما نشسته‎ايم.» در اين بين، جواني بود. 
    ايشان از او پرسيد: «شما اهل كجا هستي؟» گفت: «اهل همين دوروبرها.» گفت: «بابا جان نهارت را خورده‎اي» گفت: «نه آقا ما اول نماز مي خوانيم، بعد نهار مي خوريم.» گفت: «تو براي چه آمده اي‎؟» گفت: «ما براي نماز اول وقت آمده‎ايم، و اين از خصوصيات(اوامر) امام زمان صلوات‎ا... و سلامه عليه است.» آيت ا... بافقي از عشاق امام زمان بود. گفت: «بارك‎ا... بگو ببينم مولاي من چه فرموده است؟» گفت: «آقا من مجاز نيستم همه را عرض كنم.» گفت: «هر چه فرموده است بگو.» گفت: «مولاي شما و من فرمودند كه: نمازت را بايد اول وقت بخواني و جماعت را ترك نكني.» آيت ا... بافقي گريه كرد، چون عرض كردم عاشق امام زمان بود. گفت: «مولاي من ديگر چه فرمود؟» گفت: «دومي را مي گويم و از گفتن بقيه معذورم؛» فرمودند: «نوافلي را كه مي خواني در صدد نباش كه مثلا اين يازده ركعت - نماز شفع و وتر با آن 8 ركعت - تمام بشود؛ اين‎ها را خوب بخوان، با توجه بخوان، در كيفيت نماز سعي بكن نه در كميت.» حالا من ديدم كه همه نماز جماعت را خوانده اند، و آمديم خدمت شما.»
    بنابراين ايشان در حد مقدور اين سه وظيفه را از دست نمي دادند. نماز جماعت ايشان تنها در صورتي تعطيل مي شد كه از پا افتاده مثلا بر تخت بيمارستان خوابيده باشند. به ياد دارم من و چند نفر از دوستان در سال 70 شمسي، در محضر ايشان به عمره مشرف شديم. معمول اين است كه عصر از مدينه حركت مي كنند. در راه نماز جماعت را به امامت ايشان خوانديم، شب هنگام به مكه رسيده، بعد از مقدمات براي اعمال عمره به مسجدالحرام رفتيم. اين اعمال 2 تا 3 ساعت طول مي كشد. دير وقت شده بود؛ اما چندين ساعت به صبح مانده بود. ايشان با همه ناتواني جسماني و خستگي تا صبح بيدار ماندند كه نماز شب و نماز جماعت صبح از دست نرود.
    در همين سفر هر روز صبح در اتاق‎شان به خدمت‎شان مي رسيديم تا نماز صبح را به امامت ايشان بخوانيم، وارد اتاق كه مي شديم، ايشان كه نماز شب و كارهاي ديگرشان را انجام داده بودند، مشغول تلاوت قرآن بودند. آن صحنه را فراموش نمي كنم.
    آيت ا... حق‎شناس در اين سال‎ها كه در تهران به تعليم و تربيت مردم و طلاب مشغول بودند، مي كوشيدند كه دوستان و شاگردان و اطرافيان خويش را با دستورات شرعي و اخلاقي تربيت كنند؛ لذا هر يك از شاگردان، به مقدار نزديكي با معظم‎له ضوابط ديني و اخلاقي را بيشتر مراعات مي كرد، و در زندگي و كار، منظم‎تر و ديندارتر بود.
    در تمام طول عمر مبارك‎شان و به‎ويژه در شروع انقلاب به جديت از امام(ره) پيروي و افكار و نظرات ايشان را تأييد مي كردند، و به شخص ايشان ارادت فراوان مي ورزيدند. به ياد دارم كه روزي كسي، از يكي از دوستان ايشان نقل كرده بود كه او آيت ا... حاج‎سيداحمد خوانساري رضوان‎ا... عليه را بر امام ترجيح داده است. ايشان به حدي ناراحت شده بودند كه من كمتر ديده بودم. مي فرمودند: «امام از همه چيزش در راه خدا گذشته است.» اين در حالي بود كه خود من وقتي كه در تشييع جنازه مرحوم آقاي خوانساري(ره) ايشان را زيارت كردم، فرمودند: آمده‎ام در اين تشييع شركت كنم كه خداوند گناهان مرا بيامرزد. يعني اين‎قدر به آيت ا... خوانساري(ره( ارادت داشتند.
    در گذشته دورتر، جوانان آن روز مسجد امين‎الدوله را كه شاگردان مرحوم آقاي زاهد بودند، و ايشان تربيت آن‎ها را به‎عهده داشت، در تقليد به حضرت امام(ره) ارجاع داده بودند، و آن‎ها همه مقلد امام شدند كه اين مجموعه، هسته مركزي حزب موتلفه اسلامي و اولين ياران و همراهان مخلص امام (ره) بودند كه بخشي از جريان نهضت، و انقلاب اسلامي را تشكيل دادند.
    خصوصيات ممتاز استاد بزرگ ما آيت ا... حق‎شناس زياد است، ما به چند خصوصيت بارز در آن ميان نظر مي اندازيم : بلا كشيم و ملامت كشيم و خوش باشيم.
    گردآورنده : موسسه ایمان ماندگار
    ناشر : انتشارات مطیع

    نظر بدهید

    توجه: HTML ترجمه نمی شود!
        بد           خوب
    کد امنیتی

    کتب مرتبط


    کتاب در محضر لاهوتیان 1

    کتاب در محضر لاهوتیان 1

    برای پی بردن به راز سلوکی مردان خدا و دستیابی به سری که شاکله عرفانی آنان را به تصویر می کشد آشنایی

    90,000 تومان

    کتاب در محضر لاهوتیان 2

    کتاب در محضر لاهوتیان 2

    در این کتاب به  سیره اخلاقی و شی

    38,000 تومان

    کتاب در محضر لاهوتیان جلد 2 و 1

    کتاب در محضر لاهوتیان جلد 2 و 1

    برای پی بردن به راز سلوکی مردان خدا و

    76,000 تومان

    کتاب در محضر مجتهدی جلد 1

    کتاب در محضر مجتهدی جلد 1

    در این کتاب سلسله مباحث و نکات اخلاقی

    30,000 تومان

    کتاب در محضر مجتهدی جلد دوم

    کتاب در محضر مجتهدی جلد دوم

    در این کتاب مجموعه ای و گلچینی از لطایف حکمت بار و دقایقی نغز از جلسات درس استاد کامل , معلم اخلاق &

    110,000 تومان

    کتاب در محضر مجتهدی جلد اول و دوم

    کتاب در محضر مجتهدی جلد اول و دوم

    در این کتاب مجموعه ای و گلچینی از لطایف حکمت بار و دقایقی نغز از جلسات درس استاد کامل , معلم اخلاق&n

    60,000 تومان

    کتاب در محضر حکیم (مجموعه پرسش و پاسخ ها)

    کتاب در محضر حکیم (مجموعه پرسش و پاسخ ها)

    اين كتاب با حجمي مناسب ، شامل پرسش هايي است درباره خدا، زندگي ، انسان ، هستي و... كه در حضور خيل انب

    به روز شده 1403/09/01

    151,200 تومان 168,000 تومان

    کتاب در محضر آیت الله العظمی بهجت

    کتاب در محضر آیت الله العظمی بهجت

     600 نکته کتاب اول از مجموعه بیانات حضرت استاددر مدت پانزده سال

    10,000 تومان

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت جلد دوم

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت جلد دوم

     700 نکته کتاب دوم از مجموعه بیانات حضرت استاد در مدت پانزده سال 

    10,000 تومان

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت جلد 3

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت جلد 3

    500 نکته کتاب سوم از مجموعه بیانات حضرت استاد در مدت پانزده سال 

    10,000 تومان

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت دوره 3 جلدی

    کتاب در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت دوره 3 جلدی

    سری کتاب های در محضر آیت ا... العظمی بهجت در بردارنده مجموعه نکات ناب معارفی و تذکرات اخلاقی، عرفانی

    به روز شده 1403/04/4

    600,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد یک1

    کتاب طوبای محبت جلد یک1

    زندگینامه نامه ی میرزا اسماعیل دولابی از زبان خودشانمحمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهر

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد 2 دوم

    کتاب طوبای محبت جلد 2 دوم

    محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد سوم 3

    کتاب طوبای محبت جلد سوم 3

    حاج محمد اسماعیل دولابی در محافل خود پیرامون درک متفاوت و فراگیری از دین با تکیه بر مفاهیم محبت و زی

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد4 چهارم

    کتاب طوبای محبت جلد4 چهارم

    محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در

    به روز شده 1403/09/01

    180,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد پنجم 5

    کتاب طوبای محبت جلد پنجم 5

    محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در

    به روز شده 1403/09/01

    180,000 تومان

    کتاب طوبای محبت جلد 6 ششم

    کتاب طوبای محبت جلد 6 ششم

    محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب مبادی اخلاق در قرآن تفسیر موضوعی قرآن جلد 10

    کتاب مبادی اخلاق در قرآن تفسیر موضوعی قرآن جلد 10

    این کتاب، دهمین جلد از تفسیر موضوعی حضرت آیة‏الله جوادی آملی است. کتاب حاضر، حاصل درس‏های تفسیرِ موض

    به روز شده 1403/09/01

    320,000 تومان

    کتاب مراحل اخلاق در قرآن  تفسیر موضوعی قرآن جلد 11

    کتاب مراحل اخلاق در قرآن تفسیر موضوعی قرآن جلد 11

    مراحل اخلاق در قرآن (تفسیرموضوعی‏ قرآن‏ کریم، جلد ١١) تخلق به اخلاق فاضلهٴ الهی، سیری صعودی و سلوکی

    به روز شده 1403/09/01

    310,000 تومان

    کتاب معارف و اخلاق

    کتاب معارف و اخلاق

    سید رضی الدین علی بن جعفر علوی حسنی معروف به سید بن طاووس از اعظم فقها و اندیشمندان شیعه در قرن ششم

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب بررسی گناهان کبیره در مواعظ و کلام آیت الله مجتهدی تهرانی

    کتاب بررسی گناهان کبیره در مواعظ و کلام آیت الله مجتهدی تهرانی

     موضوع اصلی این کتاب گناهان کبیره است. از احمد مجتهدی تهرانی، کتاب بدیع الحکمه یا لطایف حکیمانه

    به روز شده 1402/12/3

    175,000 تومان

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد دوم

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد دوم

     کتاب پیش رو سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس اس که ایشان در جلسات درس

    به روز شده 1402/12/26

    150,000 تومان

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد سوم

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد سوم

     کتاب پیش رو سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس اس که ایشان در جلسات درس

    به روز شده 1402/12/26

    150,000 تومان

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد چهارم

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس جلد چهارم

     کتاب پیش رو سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس اس که ایشان در جلسات درس

    به روز شده 1402/12/26

    150,000 تومان

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس دوره 4 جلدی

    کتاب مواعظ سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس دوره 4 جلدی

    کتاب پیش رو سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس اس که ایشان در جلسات درس و سخن

    به روز شده 1402/12/26

    600,000 تومان

     کتاب عاشورا چگونه و چرا ؟

    کتاب عاشورا چگونه و چرا ؟

    در ماجرای قیام امام حسین (علیه السلام) چند نکته اصلی و اساسی هست که در این بحث به طرح و تحلیل آن ها

    به روز شده 1403/09/01

    140,000 تومان

    کتاب ریشه های طوبا

    کتاب ریشه های طوبا

    محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در

    25,000 تومان

    کتاب ادب الهی کتاب یکم تادیب نفس

    کتاب ادب الهی کتاب یکم تادیب نفس

    متن بالا بریده ای از کتاب تازه منتشر شده از آیت الله مجتبی تهرانی است. کتاب یکم از مجموعه «ادب الهی»

    به روز شده 1403/09/01

    180,000 تومان 200,000 تومان

    کتاب ادب الهی کتاب دوم مبانی تربیت

    کتاب ادب الهی کتاب دوم مبانی تربیت

    آیت الله مجتبی تهرانی در سال های پایانی عمر شریفش، مباحثی را پیرامون تربیت نفس و دیگران مطرح کرده ان

    به روز شده 1403/09/01

    170,000 تومان

    کتاب ادب الهی کتاب سوم تربیت فرزند

    کتاب ادب الهی کتاب سوم تربیت فرزند

    آیت الله مجتبی تهرانی در سال های پایانی عمر شریفش، مباحثی را پیرامون تربیت نفس و دیگران مطرح کرده ان

    به روز شده 1403/09/01

    157,500 تومان 175,000 تومان

    کتاب ادب الهی کتاب چهارم حیا، موهبتی الهی

    کتاب ادب الهی کتاب چهارم حیا، موهبتی الهی

    چهارمین کتاب از این مجموعه، «حیاء» اس

    به روز شده 1403/09/01

    216,000 تومان 240,000 تومان

    کتاب ادب الهی کتاب پنجم تربیت مربی

    کتاب ادب الهی کتاب پنجم تربیت مربی

    پنجمین کتاب از این مجموعه، «تربیت مربی» است که در آن مختصاتی راکه انسان باید برای اثرگذاری بر دیگران

    به روز شده 1403/09/01

    120,000 تومان

    کتاب ادب الهی دوره 5 جلدی

    کتاب ادب الهی دوره 5 جلدی

    آیت الله مجتبی تهرانی در سال های پایانی عمر شریفش، مباحثی را پیرامون تربیت نفس و دیگران مطرح کرده ان

    به روز شده 1403/03/23

    775,000 تومان 905,000 تومان

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد سوم احادیث الطلاب

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد سوم احادیث الطلاب

    کتاب " احادیث الطلاب " به قلم شاکر برخوردار فرید به احادیثی می پردازد که مرحوم آیت الله مجتهدی تهران

    60,000 تومان

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد 1 آداب الطلاب

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد 1 آداب الطلاب

    کتاب حاضر کتابی است که در زمینه تعلیم و تربیت طلاب علوم دینیه با بیش از نیم قرن تجربه علمی و عملی عا

    به روز شده 1403/09/01

    350,000 تومان

    کتاب آفات الطلاب

    کتاب آفات الطلاب

    کتاب حاضر به صورت مختصر و مفید و با زبانی ساده ، درباره عواملی بحث می کند که به طور جدی جز آفات تحصی

    150,000 تومان

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد چهارم اخلاق الطلاب

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی جلد چهارم اخلاق الطلاب

    کتاب  " اخلاق الطلّاب " برگرفته از بیانات معلم اخلاق حضرت آیت الله مجتهدی تهرانی به قلم شاکر بر

    40,000 تومان

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی دوره 4 جلدی( آداب, آفات, احادیث, اخلاق)

    کتاب سلسله مباحث اخلاقی و حوزوی دوره 4 جلدی( آداب, آفات, احادیث, اخلاق)

    مطالب این کتاب در مدت پنج سال به همت یکی از شاگردان این عالم ربانی، حجت الاسلام شاکر برخوردار فرید ج

    106,000 تومان

    کتاب اخلاق ربانی جلد 7 تادیب غضب, کبر و تواضع

    کتاب اخلاق ربانی جلد 7 تادیب غضب, کبر و تواضع

    این کتاب در 18 جلسه از مباحث معظم له در مبحث «تادیب غضب؛ کبر و تواضع» با عناوین ذیل مطرح شده است: «

    به روز شده 1403/09/01

    70,000 تومان

    کتاب اخلاق ربانی جلد 8 تادیب غضب نفس و آثار آن

    کتاب اخلاق ربانی جلد 8 تادیب غضب نفس و آثار آن

    «تادیب غضب؛ نفس و آثار آن» هشتمین جلد از مجموعه ی «اخلاق ربانی» اثری است مشتمل بر آموزه های « آیت ال

    به روز شده 1403/09/01

    58,000 تومان

    کتاب تفسیر نورمبین جلد2

    کتاب تفسیر نورمبین جلد2

    حضرت زهرا (س) تنها الگوی برای زنان نیست. عده ای خواسته اند که حضرت را توصیف کنند و گفته اند که ایشان

    به روز شده 1403/09/01

    135,000 تومان 150,000 تومان

    کتاب طریق بندگی

    کتاب طریق بندگی

    طریق بندگی عنوان کتابی است که سعی کرده از مجموعه بیانات بجای مانده از «آیت الله خوشوقت» محورهای اصلی

    25,000 تومان

    کتاب ره نمای طریق

    کتاب ره نمای طریق

    کتاب ره نمای طریق حاصل پاسخ های حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی جاودان به ۵۸۰ سوالی است که مردم خاصه

    200,000 تومان

    کتاب فوائد المشاهد و نتائج المقاصد

    کتاب فوائد المشاهد و نتائج المقاصد

    این کتاب حاصل ۵۹ مجلس از مواعظ مرحوم شیخ است که در سالیان آخر عمر شریفش در کربلا و نجف و کاظمین ایرا

    به روز شده 1403/05/16

    500,000 تومان

    کتاب اخلاق عملی

    کتاب اخلاق عملی

    كتابى كه در پيش رو داريد، خلاصه‌‏اى ا

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب زاهد العلماء زندگی نامه ی آیة الله حاج شیخ مرتضی زاهد ( رحمة الله )

    کتاب زاهد العلماء زندگی نامه ی آیة الله حاج شیخ مرتضی زاهد ( رحمة الله )

    مروری بر زندگانی و شخصیت علمی و معنوی آیةالله مرتضی زاهد از عالمان شیعی معاصر است.

    5,000 تومان

    کتاب طریق وصل مجموعه رهنمودهای اخلاقی آیت الله مجتهدی تهرانی

    کتاب طریق وصل مجموعه رهنمودهای اخلاقی آیت الله مجتهدی تهرانی

    کتاب حاضر، نکات و موعظه هایی را از حضرت آیت الله مجتهدی تهرانی در موضوعات مختلف بیان می کند.حضرت آیت

    50,000 تومان

    کتاب حرز های ماثور (معرفی و شرح حرز های معصومین)

    کتاب حرز های ماثور (معرفی و شرح حرز های معصومین)

    اثر حاضر پژوهشی است که به بررسی متن ح

    به روز شده 1403/09/01

    270,000 تومان 300,000 تومان

    برچسب ها: کتاب مواعظ مباحث اخلاقی آیت الله حق شناس, جلد اول, موسسه ایمان ماندگار, خرید اینترنتی کتاب مذهبی مواعظ آیت الله حق شناس تحت اشراف استاد جاودان, جلد اول, موسسه ایمان ماندگار, انتشارات مطیع