صفحه اصلیارتباط با مادرباره ما

کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی


خرید کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی. محمد تقی جعفری. انتشارات: موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری.

به روز شده: 1402/01/8

امروز 1 آذر 1403

موجودی: در انبار

  •  خرید کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی. محمد تقی جعفری.  انتشارات:   موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری.

*

کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی

  • اين چهار مسأله عبارتند از: من يا شخصيت ، هست ها و بايست ها، قانون عليت ، انديشه ها و مفاهيم مجرد


  • ناشر: موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری


    سال چاپ: 1399


    تعداد صفحات: 168


    نوع جلد: نرم


    سایز و مدل: رقعی شومیز


    شابک : 9789649064253

    پشتیبان فروش : 09196835373

    • دانلود فایل pdf:
    • 88,000 تومان

    • لینک خرید : https://www.mazhabbook.ir/خریدکتاب-بررسی-ونقد-نظریات-دیویدهیوم-درچهار-مسئله-فلسفی-علامه-جعفری



    مشخصات کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی

    نام :

    کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی

    اين چهار مسأله عبارتند از: من يا شخصيت ، هست ها و بايست ها، قانون عليت ، انديشه ها و مفاهيم مجرد

    مولف ، نویسنده :

    علامه محمد تقی جعفری

    انتشارات، نشر :

    موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری

    تعداد صفحات / سایز و مدل :

    168 / رقعی شومیز

    شابک :

    9789649064253

    قیمت پشت جلد :

    88,000 تومان


    تگ ها : خرید کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی. محمد تقی جعفری. انتشارات: موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری. کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی محمد تقی جعفری. کتاب بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری. علامه محمد تقی جعفری.


    اين كتاب ، حاوي نظريات استاد جعفري درباره چهار مسأله فلسفي مي باشد كه ديويد هيوم پيرامون آن ها اظهار نظر كرده است . اين چهار مسأله عبارتند از: من يا شخصيت ، هست ها و بايست ها، قانون عليت ، انديشه ها و مفاهيم مجرد.

     هيوم در باب عليت مهمترين اشكالات را طرح كرده است . وي مي گويد: «قانون عليت، يك قانون ضروري فوق حس و تجربه نيست، بلكه انتزاع شده از مشاهدات و تجربيات و مربوط به استقرار است. كثرت و استمرار اين مشاهدات، در درون يك قضيه كلي را به عنوان قانون عليت تثبيت مي كند كه منشأيي جز همان مشاهدات ندارد و از نظر عقلي هيچ ضرورتي نيست كه پس از هر علتي معين، همواره معلول معين به وجود بيايد.»    علامه جعفري در انتقاد از اين سخن بيان مي دارد كه هيوم در نقد قاعده عليت گام جديدي برنداشته است و اين در حالتي محقق مي شد كه او مي گفت ما بايد به محدوديت ديدگاه هاي خود، در جريان قانون عليت توجه داشته باشيم و بايد بدانيم كه بدان جهت كه ما با واقعيات جهان چه دروني و چه بروني در عرصه اي با سيستم باز ارتباط برقرار كنيم، لذا بايد اين حقيقت را بپذيريم كه آنچه را كه ما در يك موقعيت خاص، علت براي به وجود آمدن يك معلول مي دانيم، ممكن است در موقعيت ديگر، عليت براي همان معلول را نداشته باشد. اين تغيير موقعيت ممكن است در موقعيت ديگر، عليت براي همان معلول را نداشته باشد و از عده اي عوامل مختلف سرچشمه بگيرد مانند فقدان شرط، بروز مانع و غيرذلك. اشكال دوم استاد به نظريه هيوم اين است كه اگر تئوري او درست باشد، لازمه اش اين است كه هر چيزي از هر چيزي بتواند صادر گردد. اشكال سوم استاد به هيوم اين است كه در صورت اعتقاد به كلام هيوم مثل آن است كه امكان تبديل حقيقت به ضد، يا تبديل حقيقت به نقض آن را پذيرفته باشيم. يعني اين كه احتمال عدم تأثير ضروري اجزاي علت در معلول، مساوي احتمال اين است كه در همان حال كه «الف است» مي توان ب، بلكه مي تواند عدم الف (نقيض الف) بوده باشد. 

     عليت در جهان زيربنايي

     استاد معتقدند كه قانون عليت در آن پهنه از هستي حكمفرماست كه «اين از آن است» و گذشت زمان و آيندگي آن و مقادير و غيرذلك از اصول، در آن در جريان است. اما اگر از اين سطوح بگذريم، چنان كه با نظر به يك عده قوانين و مبادي بايستي هم بگذريم، قضاياي مزبوره «اين از آن است» حاكميت خود را از دست خواهدداد. ايشان معتقدند كه اين قانون وسيله سنجش و گمراه نشدن ما و وسيله تنظيم زندگاني ما در عرصه طبيعت است و اما با فعاليت ها و حقايق پشت پرده به هيچ وجه سر و كاري ندارد. 

     در باب سنخيت علت و معلول معتقدند كه هيچ معلولي بدون علت هم سنخ خود آن هم فقط در ديدگاه مخصوص بيننده به وجود نمي آيد و ريشه اعتقاد به سنخيت علت و معلول وجود، دو قاعده «الواحد لايصدر عنه الاالواحد»، «يك علت صادر نمي شود از آن مگر يك «معلول» و« فاقد الشيء لايعطيه» ،«حقيقتي كه چيزي را دارا نيست نمي تواند آن چيز را عطا كند يعني صادر كند» مي باشد. ايشان بر اين نظرند كه: اين قانون در آن پهنه از هستي حكمفرماست كه «اين از آن است» و «گذشت زمان و آيندگان» و مقادير... غير ذلك از اصول در آن در جريان است. اما اگر از اين سطوح بگذريم، چنانكه با نظر به يك عده قوانين و مبادي بايستي هم بگذريم، قضاياي مزبوره «اين از آن است» حاكميت خود را از دست خواهد داد. قانون عليت وسيله سنجش و گمراه نشدن ما و وسيله تنظيم زندگاني ما در عرصه طبيعت است و اما با فعاليت ها و حقايق پشت پرده به هيچ وجه سر و كاري ندارد. وي معتقد است: تا آدمي به تولد دوم نايل نشود، يعني آگاهي ها و رشد او به حيات معقول توفيق نيايد نه تنها قدرت برطرف كردن حجاب به ظاهر علمي قوانين حاكمه بر طبيعت را نخواهدداشت، بلكه آن قوانين به منزله عينكي دائمي كه بر چشمانش زده است، نخواهدگذاشت چيزي مافوق آن چه را كه با عينك مزبور مي بيند مشاهده كند. در باب نظريه عدم قطعيت ورنر هايزنبرگ معتقدند كه در اين نظريه، كه مي گويد قانون عليت حركات ميكروذرات را دربرنمي گيرد، بين جهان، باشناسايي جهان، تمايزي ديده نشده است. به عبارت ديگر بين نمي بينم و نمي دانم و اين كه واقعيت ندارد، تفاوتي قائل نشده اند و اين نكته اي مهم است و همچنين اين كه علت اشكال اول در محدوديت و نسبيت ضروري معارفي است كه بشر در ارتباط با واقعيات دارد و به قول لوئوتسه ما در نمايشنامه بزرگ وجود هم بازيگريم و هم تماشاگر. عليت و معلوليت يكي از مسائل بسيار مهم فلسفه است و اگر اين مسأله را درست نشناسيم هرچه بگوييم ياوه اي بيش نگفته ايم، ما ديگر نمي توانيم سخن مربوط و معقول بگوييم، از هيچ استدلالي نمي توانيم نتيجه بگيريم. چون نتيجه معلول مقدمتين است و در مجموع در صورت عدم كشف و درك علت و معلول تعطيل در عقل پيش مي آيد. شكل اول قياس اوضح اشكال است بدون انتاج و عقيم مي ماند. ايشان معتقدند كه در موضوع عليت و معلوليت غرب و شرق عدم تفاهم دارند يعني اين كه آنها چيز ديگري را نفي و ثبات مي كنند و ما چيز ديگري را. استاد حائري تئوري هيوم دال بر اين كه عليت و معلوليت به هيچ وجه دلالت بر ضرورت منطقي ندارد و فقط از نظر تجربه بر نوعي درصد احتمال تجربي دلالت دارد، را نيز قبول مي كند. ايشان مي فرمايند كه ابن سينا نيز عين سخن هيوم را به نحو ديگري گفته است و معتقدند كه مقارنتي بين تز هيوم با گفته ابن سينا ثابت مي شود و وجوددارد. ولي معتقدند كه در علت و معلول موردبحث فلاسفه اسلامي، معلول ظهور علت و نوسان هستي خود علت است. در حقيقت معلول يك نوع نمايش و نمودي از علت است كه حتي تخيل مفارقت بين اين دو محال است و آنچه را كه مورد نقد هيوم قرار گرفته است ربطي به مفهوم عليت در فلسفه اسلامي ندارد. به هنگام باز كردن يك قفل، كليد و اعمال نيرو بر كليد و بازشدن قفل همه همزمان انجام مي گيرد و اين با موضوع موردنقد هيوم فاصله زيادي دارد. 

     نظريه پردازي

     به نظر مي رسد كه اشكال ديويد هيوم در سطوح درشت ساختاري جهان مي تواند بجا باشد. ظهور جوجه از تخم مرغ هيچ دليلي بر حتميت و ضرورت تحقق، جوجه از تخم نيست. البته تا به حال انسان چنين مشاهده كرده است كه جوجه از تخم است و انسان از انسان. حتي اگر ميلياردها بار هم تكرار شود، دليل وقوع اين واكنش نيست و در نهايت چنين مي توان گفت كه از انسان، انسان ظهور كرده است و مي كند. دليل اصلي اين قضيه اين است كه تعاريف جوجه و تخم مرغ و انسان در مفروضات فوق انسان پايه هستند و در واقع گزاره هاي مربوط بر علت و معلول گزاره هاي انساني هستند. البته منظور نفي عليت نيست بلكه نفي تحقق حتمي گزاره هاي علي تجربي است. در فيزيك نظري هم چنين است. ولي در فيزيك كاربردي، اشكال اول همچنان صادق است. مثلاً وقتي مي گوييم نيرو مساوي است با جرم ضرب در شتاب، در اين فرمول مفاهيم جرم و شتاب و نيرو، مفاهيم انسان پايه هستند و شرط صداقت فرمول و يا دريافت صداقت معادله، وجود انسان با مختصات تعريف شده مي باشد. در معادله هايزنبرگ يعني اصل عدم قطعيت نيز مشكلات قبلي به جاي خود مانده اند و بر آن اشكالات اين هم اضافه مي شود كه وجود جهان زيراتمي، محاسبه جرم، محاسبه سرعت و ساير مختصات فيزيكي مورد نظر هايزنبرگ در سطوحي مطرح مي شود كه قابل فهم و دريافت عام هم نيست و قبول و دريافت آنها با ده ها شرط اوليه مواجه است.اعتبار وجودي الكترون و يا پروتون و ... چقدر است. اين اعتبار چقدر بيشتر از وجود يك عدد است. آيا اين ذرات شيء هستند، آيا مفاهيم كلان فيزيكي مثل سرعت، جرم و شتاب و ... درباره آنها صادق است .منظور اين است كه نفي عليت در جهان درشت ساختاري با استفاده از مكانيسم هاي محتمل در جهان ريز ساختاري امري نامربوط است. همين كه بگوييم اصل هايزنبرگ نافي اصل عليت در سطح كلان است گزاره اي بي ربط و مهمل است. چه اين مقدمات و نتايج در دو سطح ريزساختاري و درشت ساختاري انجام گرفته اند. اگر در مفاهيم مورد استفاده هايزنبرگ خدشه نكنيم بهترين نتيجه گيري از كار او اين است كه بگوييم در صورت دقت در اندازه گيري يك مختصه مثل جرم الكترون، مشخصه ديگر همين الكترون از مختصات رياضي دقيق به يك حوزه و محدوده منتقل خواهد شد. يعني سرعت در يك حوزه قرار خواهد گرفت و اين خود يك قانون است و از آن نفي قاعده عليت نتيجه نمي شود.

        قاعده عليت، قاعده اي درشت ساختاري است. اين قاعده در سطوح وجودي تعريف شده به صورت عرضي صادق ديده شده است. ارائه معادلات كلي كه هميشه صادق باشند امري فوق العاده مشكل و شايد محال باشد. توليد معادلات فلسفي مثل عليت در حوزه ها و محدوده هاي مختلف مي بايست انجام گيرد.

    مولف : علامه محمد تقی جعفری

    ناشر : موسسه تدوین و نشر آثار علامه محمد تقی جعفری

    نظر بدهید

    توجه: HTML ترجمه نمی شود!
        بد           خوب
    کد امنیتی

    کتب مرتبط


    کتاب حقوق جهانی بشر

    کتاب حقوق جهانی بشر

    این کتاب که به زبان انگلیسی نیز ترجمه شده، تطبیقی به حقوق بشر از دیدگاه آموزه­های اجتماعی و حقوقیِ غ

    35,000 تومان

    کتاب آفرینش و انسان

    کتاب آفرینش و انسان

    آفرینش از دیدگاه ادیان, ظهور جانداران بر روی زمین, هدفمند بودن آفرینش, انسان وعامل محرک تاریخ, روابط

    به روز شده 1403/09/01

    125,000 تومان

    کتاب شناخت انسان در تصعید حیات تکاملی

    کتاب شناخت انسان در تصعید حیات تکاملی

    استاد جعفری‌ این‌ کتاب‌ را به‌ هنگام‌ شرح‌ و تفسیر خطبه‌ی‌ 83 نهج‌ البلاغه‌ به‌ رشته‌ تحریر کشاند، چ

    20,000 تومان

    کتاب ارکان تعلیم و تربیت

    کتاب ارکان تعلیم و تربیت

    یکی از موضوعات که از سوی انبیاء، اولیای الهی ، حکما، انسان شناسان ، روان شناسان، جامعه شناسان و بسیا

    به روز شده 1403/09/01

    170,000 تومان

    کتاب جبر و اختیار

    کتاب جبر و اختیار

    اين كتاب شامل سه فصل كلي مرتبط و در عين حال مستقل ، تحت عناوين: «ملاحظه جبر و آزادی از جنبه طبیعی» ،

    به روز شده 1403/09/01

    245,000 تومان

    کتاب حیات معقول

    کتاب حیات معقول

    حیات معقول در نظام فکری ایشان، یک اندیشۀ مدام و جاری است که با تبیین های علمی از «فرضیه» عبور نموده

    به روز شده 1403/09/01

    103,500 تومان 115,000 تومان

    کتاب حکمت عرفان و اخلاق در شعر نظامی گنجوی

    کتاب حکمت عرفان و اخلاق در شعر نظامی گنجوی

    مجموعۀ تحليل‌ها و تفسيرهاى استاد محمدتقى جعفرى پيرامون مناجات‌هاى نظامى گنجوى است. نظامى در آغاز برخ

    به روز شده 1403/09/01

    148,500 تومان 165,000 تومان

    کتاب تحقیقی در فلسفه علم

    کتاب تحقیقی در فلسفه علم

    تعريف علم و جريان تفكيك علوم از فلسفه و صدها موضوع ديگر كه در دانش نوظهور فلسفه علم مورد بحث قرار مي

    به روز شده 1403/09/01

    150,000 تومان

    کتاب موسیقی از دیدگاه فلسفی و روانی

    کتاب موسیقی از دیدگاه فلسفی و روانی

    كتاب موسيقي كه با حالت تطبيق آن با مقوله هايي چون : شعر، نقاشي ، خط و... آغاز شده ، رساله اي است كه

    به روز شده 1403/09/01

    109,250 تومان 115,000 تومان

    کتاب خلوت انس تحلیل اندیشه ها و شخصیت حافظ

    کتاب خلوت انس تحلیل اندیشه ها و شخصیت حافظ

      مطالعة نوشته‌هاى موجود نشان‌دهندة آن است كه وى به هنگام تحقيق دربارة حافظ، در ابتدا اشعار مختلف را

    به روز شده 1403/09/01

    208,800 تومان 232,000 تومان

    کتاب توضیح و بررسی مصاحبه راسل - وایت

    کتاب توضیح و بررسی مصاحبه راسل - وایت

    اثری است فلسفي اجتماعي كه به انگيزه داوري ميان « برتراند راسل» و « وودرو وايِت» سامان يافته و ديدگاه

    45,000 تومان

    کتاب نیایش امام حسین (ع) در صحرای عرفات

    کتاب نیایش امام حسین (ع) در صحرای عرفات

    اين كتاب، يكي از متون اسلامي در زمينه دعا و چند و چون نيايشي خالصانه به بارگاه الهي است. قلم روان و

    به روز شده 1403/09/01

    121,500 تومان 135,000 تومان

    کتاب کاوش های فقهی

    کتاب کاوش های فقهی

    در اثر حاضر، نويسنده نخست تعبّد و تعقل در فقه اسلامي را از ديدگاه جديد و بديع مورد بررسي قرار مي‌دهد

    195,000 تومان

    کتاب مولوی و جهان بینی ها

    کتاب مولوی و جهان بینی ها

    كتابي علمي و ايدئولوژيك كه دانش ها و بينش هاي مولانا جلال الدين محمد بلخي را در چند و چون ارتباط هاي

    به روز شده 1403/09/01

    184,500 تومان 205,000 تومان

    کتاب آری گویی به زندگی

    کتاب آری گویی به زندگی

    مسئله معنای زندگی از جمله مسائل مهم فلسفه های معاصر است که در دوران جدید ابتدا در فلسفه های اگزیستان

    به روز شده 1403/09/01

    297,000 تومان 330,000 تومان

    کتاب علم و دین در حیات معقول

    کتاب علم و دین در حیات معقول

    از مزاياي اين كتاب می توان به فهرست نمونه اي از دانشمندان اسلامي در گياه شناسي ، رياضي ، نجوم ، فيزي

    به روز شده 1403/09/01

    160,000 تومان

    کتاب فلسفه تاریخ و تمدن

    کتاب فلسفه تاریخ و تمدن

    بخش اول با طرح مباحثی ذیل عنوان قانونمندی تاریخ، تار

    به روز شده 1403/09/01

    177,300 تومان 197,000 تومان

    کتاب عرفان اسلامی علامه جعفری

    کتاب عرفان اسلامی علامه جعفری

    اين كتاب، به عنوان اولين مجموعه آثار، در بر دارنده ديدگاه‌هاي استاد محمدتقي جعفري است كه تحت عنوان «

    138,000 تومان

    کتاب بررسی افکار هیوم و راسل ( مجموعه آثار علامه جعفری جلد سوم)

    کتاب بررسی افکار هیوم و راسل ( مجموعه آثار علامه جعفری جلد سوم)

    اين اثر حاوي آن بخش از انديشه‌هاي علامه جعفري است كه توجه و عنايتِ جدّيِ وي را به انديشه‌هاي متفكران

    152,000 تومان

    کتاب معرفت شناسی (مجموعه آثار علامه جعفری جلد چهارم)

    کتاب معرفت شناسی (مجموعه آثار علامه جعفری جلد چهارم)

    در عصر حاضر، با نگارش «اصول فلسفه و روش رئاليسم»، براى نخستين‌بار، معرفت‌شناسى در فلسفه اسلامى استقل

    به روز شده 1403/09/01

    495,000 تومان 550,000 تومان

    کتاب حقوق جهانی بشر و کاوش های فقهی ( مجموعه آثار علامه جعفری جلد پنجم)

    کتاب حقوق جهانی بشر و کاوش های فقهی ( مجموعه آثار علامه جعفری جلد پنجم)

     در ابتداي ظهور انسان، به لحاظ تعداد جمعيت و وسعت كرة زمين، ضرورت طرح موضوع حقوق بشر، هم‌چون تع

    170,000 تومان

    کتاب سرگذشت اندیشه ها (مجموعه آثار علامه جعفری جلد هفتم)

    کتاب سرگذشت اندیشه ها (مجموعه آثار علامه جعفری جلد هفتم)

     کتاب سرگذشت اندیشه های وایتهد به نوعی تاریخ فلسفه ای تحلیلی است که با گزینشی از گذشته درصدد طرح اید

    به روز شده 1403/09/01

    300,000 تومان

    برچسب ها: بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی, علامه محمد تقی جعفری, موسسه تدوین ونشر آثار علامه جعفری, فلسفه, نقد و بررسی, دیوید هیوم, نظرات فلسفی, آثار محمد تقی جعفری, علامه جعفری, کتاب مذهبی, بررسی و نقد نظریات دوید، هیوم در چهار مسئله فلسفی